Παχυσαρκία: Πώς Αντιμετωπίζεται στα Παιδιά και στους Ενήλικες

2022-02-27

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεταβάλει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές όπως επεξεργασμένα τρόφιμα και παράλειψη γευμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί μεταβολικά νοσήματα ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Η παχυσαρκία επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου, επηρεάζοντας την ικανότητα για εργασία, την κοινωνική ζωή, ακόμη και το ίδιο το προσδόκιμο ζωής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα της παχυσαρκίας αγγίζει 500 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της εμφάνισής της σε νεαρά άτομα.

Σε κάθε άτομο εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα αδυνατίσματος που μπορεί να συμπεριλαμβάνει τόσο διατροφικό πρόγραμμα όσο και εξατομικευμένη σωματική άσκηση. Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά, με αποφυγή των μεγάλων αυξομειώσεων βάρους. Για να είναι ασφαλές ένα διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες, να προλαμβάνει την απώλεια πρωτεΐνης και να δίνει επαρκή ενέργεια στο σώμα. Σημαντική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και η διατήρηση του αποτελέσματος μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

Ένας εξειδικευμένος Ενδοκρινολόγος, Παθολόγος, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος ή Γενικός Χειρουργός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και ανάλογα με το κάθε περιστατικό στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και συνεπώς στη μείωση των επιπτώσεων της παχυσαρκίας.

Bρες τον Δείκτη Μάζας Σώματός σου

Ο Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, body mass index (BMI) είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Λόγω του εύκολου υπολογισμού του είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του.

Υπολογίζεται πολύ εύκολα από τον τύπο: ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος)2 (m2)

Παγκοσμίως έχει γίνει αποδεκτή η εξής κατηγοριοποίηση:

 • Ποσοστό λίπους μικρότερο από 18,5 δείχνει ότι το άτομο είναι ελλιποβαρές.
 • Ποσοστό λίπους μεταξύ 18,5 και 24,9 δείχνει ότι το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος.
 • Ποσοστό λίπους μεταξύ 25 και 29,9 δείχνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο.
 • Ποσοστό λίπους 30 και μεγαλύτερο δείχνει ότι το άτομο πάσχει από παχυσαρκία.

Παχυσαρκία και άλλες παθήσεις

Η παχυσαρκία μπορεί να ευθύνεται για παθήσεις όπως:

 • Υπέρταση
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Υπογονιμότητα
 • Ακράτεια ούρων
 • Πέτρες στη χολή
 • Προβλήματα στις αρθρώσεις
 • Κατάθλιψη
 • Πολυκυστικές ωοθήκες
 • Υπνική άπνοια

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), η παχυσαρκία συνδέεται και με την εμφάνιση 12 τύπων καρκίνου (στο συκώτι, στα νεφρά, στις ωοθήκες, στον προστάτη, στο στομάχι, στην ουροδόχο κύστη, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στο μαστό, στο έντερο, στο στόμα-λαιμό, στη μήτρα).

Παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα

Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία της καρδιάς. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και αυτό οφείλεται εν μέρει και στην παχυσαρκία, μια νοσογόνο κατάσταση που μπορεί να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενή.

Επιστημονικά η παχυσαρκία συνδέεται με την αρτηριακή υπέρταση, την κολπική μαρμαρυγή, την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο7. Η πιο συχνή βλάβη στην καρδιά είναι η αρτηριοσκλήρυνση, η οποία προκαλείται όταν λίπος και χοληστερίνη εναποτίθενται στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών. Η πάθηση αυτή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας ένα φράξιμο στις αρτηρίες και εμποδίζοντας έτσι, τη φυσιολογική ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες θρομβώσεις. Η αρτηριοσκλήρυνση εκδηλώνεται με στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και ξαφνικό θάνατο.

Για να προληφθούν οι επιπλοκές ο ασθενής θα πρέπει να υιοθετήσει ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή του ζωή και στις συνήθειές του, όπως η αύξηση της σωματικής άσκησης, η απώλεια του περιττού βάρους με σκοπό και τη μείωση της LDL με παράλληλη αύξηση της HDL, η διακοπή του καπνίσματος και της κατάχρησης αλκοόλ, η αποφυγή του έντονου στρες. Για να επιτευχθεί η υγεία της καρδιάς χρειάζεται κόπος και χρόνος και σίγουρα αρκετές θυσίες.

Πολύ σημαντική και ίσως η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει ένας ασθενής όταν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο είναι να χάσει το περιττό βάρος και να μάθει να τρέφεται σωστά και υγιεινά για να θωρακίσει το αμυντικό του σύστημα και την υγεία της καρδιάς του. Οι ειδικοί μπορούν να σε βοηθήσουν. Η δίαιτα πρέπει να δοθεί από εξειδικευμένο διαιτολόγο, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή ενός ενδοκρινολόγου, παθολόγου ή γενικού ιατρού ώστε να αντιμετωπιστεί παράλληλα και τυχόν άλλη συνοδός πάθηση.

Αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση είτε εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής είτε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι επεμβάσεις που εφαρμόζονται πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία και η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 5 μέρες. Οι μέθοδοι θεραπείας που επιλέγονται συνήθως είναι: ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό μανίκι, το γαστρικό bypass.

Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται μόνο όταν είναι ασφαλής επιλογή για τον ασθενή, δηλαδή σε περιστατικά που ενδείκνυνται. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιο να υποδείξει τα άτομα αυτά είναι μόνο ο θεράπων ιατρός.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μόνο μία στρατηγική επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος. Κάθε φορά πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς και η συνολική υγεία του. Γι' αυτό μπορεί να υπάρχουν και άλλες μέθοδοι θεραπείας που να στοχεύουν στην απώλεια βάρους και να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αρκεί οι μέθοδοι να υποδεικνύονται από εξειδικευμένους γιατρούς και να είναι εξατομικευμένες.

Συχνά, λοιπόν, εφαρμόζονται και ειδικές φαρμακευτικές αγωγές στη μάχη για την απώλεια βάρους. Ο στόχος των φαρμάκων είναι να επέμβουν στις βιολογικές διεργασίες που επηρεάζουν και τελικά καθορίζουν την όρεξη ενός ατόμου για φαγητό. Κάθε φαρμακευτική αγωγή μπορεί να στοχεύσει σε αυτή τη διεργασία με διαφορετικό τρόπο.

Δηλαδή άλλο φάρμακο μπορεί να επεμβαίνει στην όρεξη και να τη μειώνει με αποτέλεσμα ο ασθενής από μόνος του να νιώθει ευκολότερα κορεσμό και να σταματά να τρώει, ενώ άλλο φάρμακο μπορεί να επεμβαίνει στον τρόπο που το σώμα απορροφά την τροφή, μειώνοντας για παράδειγμα την απορρόφηση του λίπους από τον οργανισμό. Με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή μπορεί ένας ασθενής να επιτύχει αυτό που θέλει.

Σημαντικό είναι να απευθυνθεί σε γιατρό για να του χορηγήσει το σωστό για τον δικό του οργανισμό φάρμακο.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!